8 februarie 2010

Cum ma organizez

Prima oara am auzit despre FlyLady pe blogul Irinei. L-am considerat a fi cel mai bun mod in care iti poti organiza treburile casnice.

Dintr-un perfectionism prost inteles obisnuiam sa ma apuc de curatenie intr-o camera si nu ma opream decat dupa ce terminam totul, obosita si fara chef sa mai fac altceva. Tot timpul urma alta camera si alt lucru care trebuia facut perfect. In final, treaba nu se mai termina si nici nu se pastra curatenia.

Urmand BabySteps si cu ajutorul Flylady, am schimbat radical modul de abordare. De exemplu: in fiecare zi de cate ori foloseam baia, ma ocupam 2-3 minute de o parte din ea. La toaleta de dimineata lustruiam WC, mai tarziu chiuveta, mai tarziu o parte mica din faianta, apoi un fas-fas pe oglinda etc fara sa depasesc 2-3 minute. E lesne de inteles, ca fara efort baia e tot timpul curata si igienica, se curata ca si singura, fara ca eu sa imi dau seama ca fac un efort.

De asemenea un pas mic, facut in fiecare zi se va transforma in timp, intr-o rutina fireasca si astfel nici nu iti vei da seama ca tu de fapt muncesti.

Primul mesaj de la FlyLady a fost urmatorul:

Draga pretiosule nou membru,

Stiu ca ai devenit coplesit de casa si haosul in care trebuie sa locuiesti. Noi suntem aici pentru a te ajuta si asta nu te costa nici un ban.
Tine minte, caminul tau nu a devenit asa peste noapte si nu va deveni curat intr-o zi. Te vom invata cum sa aplici BabySteps si sa stabilesti o mica rutina pentru a scapa de mizerie si a mentine casa curata.
Acest sistem va functiona pentru oricine; nu conteaza daca lucrezi la birou, daca stai acasa cu copii, esti pensionar sau lucrezi acasa. Poti face asta, ai doar nevoie de cineva sa te incurajeze si sa iti dea o mare imbratisare atunci cand incepi.
Vocile pe care le auzi in mintea ta continua sa iti spuna ca esti in urma si ca trebuie sa faci totul acum! Noi suntem aici pentru a alunga aceste voci negative care te "sacaie" in mod constant si pentru ale inlocui cu voci iubitoare care iti spun ca nu esti in urma si ca poti face doar un pas de bebelus la un moment dat!
Te rog sa nu fi nerabdator cu acest proces. Tot ceea ce facem te va ajuta sa inlocuiesti acele voci care te doboara. Noi suntem aici pentru a te ridica si a sarbatori fiecare mica realizare.
Aici e o imbratisare de inceput; suntem cu tine la fiecare pas din acest drum.

Flylady si echipajul Fly.

Primul BabyStep important este sa mergi si sa faci sa straluceasca chiuveta. Nu asculta acele voci care iti spun ca asta nu va ajuta casa ta murdara. Incredinteaza-te ca acest BabyStep e bun si du-te sa il faci.
Fa sa straluceasca chiuveta de la bucatarie !!!

Aceasta e prima dumneavoastra sarcina. Multi dintre voi nu inteleg de ce vreau sa golesti chiuveta de vase murdare, sa o speli, sa o cureti cand sunt atat de multe lucruri de facut. E simplu. Vreau sa ai un sentiment de implinire. Te lupti de ani cu mizeria din casa si esti atat de doborata. Cand te vei trezi in dimineata urmatoare, chiuveta te va saluta si un zambet iti va lumina frumoasa fata. Nu pot fi acolo pentru a-ti da o imbratisare uriasa, dar stiu cat de bine te vei simti cand te vei vedea in chiuveta de la bucatarie. Asa ca in fiecare dimineata acesta va fi cadoul meu pentru tine. Chiar daca eu nu voi fi acolo pentru a te mangia pe spate vreau sa stii ca sunt foarte mandra de tine.

Go shine your sink! - FlyLady


Acesta a fost primul pas. In fiecare zi am pastrat chiuveta curata si am adaugat un BabyStep la rutina zilnica pana cand am reusit sa ma organizez.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu