15 februarie 2010

Cum facem ordine?

Cum facem ordine?
Fa-ti timp 15 minute in fiecare zi sa faci ordine in cate o zona a casei si aminteste-ti: nu poti organiza lucrurile nefolositoare, poti ordona doar lucrurile pe care le indragesti.
FlyLady a impartit casa in cinci zone: Zona 1 : holul, balconul, camara bucatariei, Zona 2 : bucataria, Zona 3: baile, Zona 4: dormitoarele, Zona 5: sufrageria, subiect pe care il voi detalia in zilele urmatoare.

Iti voi da, mai jos, sfaturile FlyLady in ceea ce priveste ordinea.

1. Cand sa faci ordine: Decide cat de des ai de gand sa faci ordine intr-o zona a casei. Fa cate putin in fiecare zi - utilizeaza un contor de timp (care poate fi timerul de la aragaz, temporizatorul de la telefonul mobil...). Dar, te avertizez, odata ce esti la inceput vei dori sa faci curat peste tot! Nu-ti consuma toata energia! Fa doar cate putin, la un moment dat. Casa nu a ajuns dezordonata peste noapte si nu va deveni peste noapte curata. Cand pornesti contorul de timp fa maxim două sesiuni deodata. Acest obiectiv poate parea de neatins chiar acum, dar o poti face putin cate putin. In vreo doua luni, toata casa va fi ordonata.

2. Echipament pentru curatenie: Vei avea nevoie de un timer, pungi de gunoi, cutii, marker si o carpa de praf. Eticheteaza cutiile "De dat" si "Pune deoparte".

3. Potriveste timer-ul: timp de 15 minute (30 minute sau o ora - nu e atat de important cat). Doar fa treaba cat de repede poti si nu scoate afara mai multe lucruri decat poti ordona in aceasta perioada de timp. Acest lucru inseamna doar un sertar, un dulap (sau chiar un raft dintr-un dulap) dintr-o zona. Nu toate dintre ele odata!

4. Incepe de la intrarea in camera: Apoi, lucreaza in toata camera in sensul acelor de ceasornic. Nu sari peste un loc, indiferent ce loc urmeaza la rand.

5. Fa ordine! Cu cutiile la picioare si carpa de praf la indemana, incepe aruncand ce nu-ti mai trebuie si scapa de lucrurile care nu fac parte din aceasta camera. Pune gunoiul in punga de gunoi, lucrurile de care nu mai ai nevoie in cutia "De dat" si lucrurile care trebuie puse in alta parte in cutia "Pune deoparte" . Nu iti face griji ca nu ai un loc pentru toate chiar acum. Pana cand vei termina curatenia, vei avea. Aceasta este o promisiune de la FlyLady!

6. Ce sa dau sau sa arunc? Intreabari pe care sa ti le pui ca scapi de dezordine:
- Imi place acest lucru?
- Am folosit acest lucru in ultimul an?
- Este intr-adevăr gunoi?
- Am un alt lucru care este identic sau mai bun? Am nevoie de 2?
- Are o valoare sentimentala, care ma face sa-mi placa?
- Imi da un sentiment de tristete acest obiect? Curata camera asta de tot ceea ce nu te face sa zambesti.

7. Canta acest cantec: "Please release me, let me go", ca din partea lucrurilor de care trebuie sa scapi. Ele trebuie sa fie iubite de cineva si, daca tie nu-ti plac - scapa de ele!

8. Scapa de gunoi! In cazul in care sacul de gunoi se umple, inchide-l si arunca-l. Ia o punga noua de gunoi si continua za zbori (Fly), pana cand cronometrul se opreste.

9. Donatii: Cand cutia "De dat" se umple inchide-o si pune-o in masina. Cand iesi in oras poti dona cutia cand iti este in drum. Nu pastra lucrurile de care nu mai ai nevoie ca, cine stie, poate o sa-ti mai fie de folos vreodata, vei fi binecuvantata de oferindu-le mai departe. Amintieste-ti ca vrei sa scapi de dezordine, nu s-o muti in alta parte in casa.

10. Lucrurile care sunt din alta parte: Cand cutia "Pune deoparte" e plina, ia cutia in brate, du-te prin casa si pune lucrurile in camera de care apartin. In cazul in care acestea au un loc, pune-le acolo; daca nu au un loc al lor, pune-le in camera din care acestea aparţin in mod logic. Pe masura ce termini, vei avea un loc pentru toate si toate vor fi la locul lor.

11. Timpul s-a terminat: Cand timer-ul suna sfarsitul timpului, va trebui sa pui deoparte toate cutiile, dar mai intai va trebui sa le golesti pe toate. Arunca gunoiul, goleste cutia "Pune deoparte" si pune in masina cutia "De dat". Du-te cat de repede poti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu