5 ianuarie 2011

Cum se prepară kefirul

Cum se prepară kefirul ?

Kefirul este o bautura din lapte fermentat, preparat prin introducerea granulelor de kefir in lapte de vaca, capra sau oaie. Kefirul traditional era facut in burdufuri care erau atarnate langa o usa. Oricine trecea pe acolo lovea burduful pentru ca laptele si granulele de kefir sa se amestece bine. 
       Se pun 1-2 lingurite de granule de kefir (cca.3-5 cm3) intr-un borcan de sticlă de 200 mg si se toarna 200-300 ml lapte proaspat, dulce, rece. Eu il pun chiar de la frigider. E de preferat lapte integral, nefiert. Avem aici, in oras, un fel de bancomate care iti livreaza laptele direct de la ferma, verivicat.
       Se lasă 8 - 24 ore la fermentat (in functie de temperatura mediului ambiant), fara sa se inchida ermetic, ci numai cu un capac pus invers pe borcan. Laptele fermenteaza suficient si dupa doar 8-12 ore, are deja proprietatile benefice complete. Gusta si opreste fermentatia dupa intervalul optim in conditiile de temperatura de la tine din casa. Daca vrei sa faci de pe o zi pe alta sau pleci 2-3 zile si vrei sa nu fermenteze atat de repede, il pui la frigider cateva ore si il scoti cand consideri ca trebuie ca sa aiba timp sa se faca. Eu am o lingurita de plastic cu coada lunga cu care mestec in borcan de 2-3 ori pe zi. Mai ales daca laptele e gras, granulele de kefir imi ramane in stratul de la suprafata si laptele de la fundul borcanului nu se face. La inceput, pana te obisnuiesti cu timpul de preparare, poti gusta cand mesteci in borcan sa vezi daca iti place la gust sau il vrei mai acrisor.

       Pentru consum, se strecoara laptele fermentat, devenit kefir, printr-o sita de plastic cu diametrul orificiilor cat mai mic. Eu am o sita de plastic cu orificii lunguiete. Se pastreaza intr-un vas de sticlă sau plastic, la frigider. Granulele de kefir din sita se spala sub jet de apa rece de ramasitele laptelui fermentat, apoi se reaseaza in borcanul spalat si se toarna o noua portie de lapte dulce, crud, nefiert.
       Este foarte important sa se procedeze asa in fiecare zi, altfel granulele de kefir nu se dezvolta, capata o culoare maronie, nu mai au proprietati benefice si pot muri. Cand granulele de kefir sunt bine ingrijite, sunt albe ca laptele si in aproximativ 14-21 zile volumul acestora se dubleaza. Atunci trebuie impartite in doua si surplusul il dai la cine mai are nevoie.
       Toate ustensilele care se folosesc la prepararea kefirului, precum si vasele in care fermenteaza sau se pastreaza kefirul trebuie sa fie din sticla, portelan sau plastic.
       Se poate consuma asemenea iaurtului sau laptelui batut. Nu exista nici un fel de efecte secundare. Nici macar inghitind o parte din granulele de kefir nu se intampla absolut nimic, se vor elimina prin scaun, nedigerate; ciuperca nu poate trai in intestinul omului.
       Ca tratament se consuma 100 - 500 ml kefir pe zi, de preferat pe stomacul gol (exceptie facand gastritele hiperacide, ulcerul gastric sau duodenal – cazuri in care e bine ca kefirul sa se consume dupa masa sau in paralel cu paine prajita, biscuiti etc. care absorb acidul gastric; totodata, nu se vor bea cantitati mari deodata, ci se va consuma cu linguriţa… pauză… o nouă lingurita etc.  

Reactia organismului la kefir
 
In primele zile activitatea stomacului se intensifica brusc, se pot forma gaze din abundenta si nu se recomanda consumul kefirului dimineata pe stomacul gol (in aceasta prima faza).
Uneori scaunul este mai moale si des, mai ales in cazul persoanelor care sufera de constipatie. La bolnavii de ficat si rinichi s-au semnalat si unele senzatii mai neplacute. Dupa 2 - 3 zile aceste reactii inceteaza si se amelioreaza activitatea intregului organism.
Personal nu am avut nici un fel de reactii neplacute, dar cunosc persoane (cu constipatii cronice sau mari consumatoare de carne) care au avut nevoie de cateva zile pana au reusit sa-si echilibreze flora. De aceea recomand sa se inceapa cu kefirul de vineri seara, cand nu trebuie sa pleci in calatorii.
Este foarte indicat consumul de kefir mai ales in perioadele tratamentului cu antibiotice, cand flora intestinala este dezecilibrata si are nevoie de ajutor. Poate inlocui cu succes Biotics-ul care se da de obicei in paralel cu tratamentul antibioticelor.






 Daca nu folosesti ciuperca dar vrei s-o pastrezi, sa n-o pierzi, o ti la frigider. Pui cultura intr-un borcan, o acoperi cu lapte rece si pui capacul. Se poate pastra la frigider pana la o saptamana, dupa care trebuie schimbat laptele si o pui din nou la rece. Cand vrei sa te apuci s-o folosesti (ca si iaurt, nu neaparat ca tratament) o scoti afara, o speli, ii dai lapte proaspat si o pui la treaba :)

Un comentariu: