8 ianuarie 2011

Ceaiul Kombucha

Ce este Kombucha?

Kombucha este o colonie de nu mai putin de 12 specii de microorganisme , care convietuiesc in simbioza, alcatuind un sistem biologic fascinant prin complexitatea si organizarea sa. In principal, colonia este compusa din bacterii "prietenoase" si ciuperci (drojdii), care transforma zaharul in care cresc, precum si principiile active ale ceaiului, in substante cu efecte vindecatoare remarcabile.

  Care este secretul puterii vindecatoare a acestui remediu?

Kombucha contine cantitati insemnate de vitamina C, precum si vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6, B12), ceea ce justifica in buna masura proprietatile sale reintineritoare si de stimulare a rezistentei naturale a organismului. Apoi, in acest elixir au fost descoperite substante antibiotice si antivirale foarte puternice, care explica folosirea sa cu succes contra bolilor infectioase.
Poate cea mai importanta proprietate a sa este cea detoxifianta, de unde si utilizarile sale in tratarea reumatismului, a gutei, precum si a bolilor de piele. De asemenea, contine si substante cu efecte hormonale, motiv pentru care este recomandat ca remediu pentru varsta a treia, dar si pentru copiii aflati in crestere, pentru cei aflati la pubertate si care se confrunta cu fenomenele neplacute specifice acestei perioade. 

Cum se obtine Kombucha?








 • Se prepara ceaiul astfel: intr-un vas cu apa clocotita se pun 2 lingurite de ceai verde sau negru pentru fiecare litru de apa, se stinge focul, se acopera si se lasa sa infuzeze vreme de 30 de minute, dupa care se strecoara si se amesteca bine cu 100 g zahar. Se pot pune si pliculete (2 plicuri la un litru de apa) insa este obligatoriu sa nu fie cu arome sau diet. Zaharul este bine sa fie 2 linguri zahar alb + 1 lingura zahar brun (o lingura are aproximativ 30 grame).

Ceaiul se lasa sa se raceasca complet, pana ajunge la temperatura camerei, dupa care se pune intr-un borcan cu gura larga.
Se adauga in borcan ferment de kombucha (ceai gata preparat cu drojdiile din el), minim 10% din cantitate, pentru noua preparare. De exemplu la 2 litri de ceai proaspat preparat si racit se vor adauga 200 - 250 ml de ceai fermentat - o cana are aproximativ 250 ml. Adaugati cultura vie, care arata ca un strat gelatinos, in lichidul din borcanun, avand grija ca ceaiul proaspat si cel vechi sa fie amestecate.

• Acoperiti borcanul in care va fermenta cultura cu servet de hartie, tifon sau panza de in sau bumbac, legati cu sfoara sau banda elastica.

• Ceaiul cu zahar va incepe sa fermenteze ime
diat, dar se lasa sa stea 8-14 zile, dupa care se strecoara. Acest timp este necesar pentru ca microorganismele prietenoase din aceasta colonie sa aiba timp sa consume zaharul si sa-l transforme in substante cu efecte vindecatoare. Cu cat temperatura mediului este mai ridicata, cu atat ceaiul va fermenta mai repede. Temperatura la care trebuie sa stea ceaiul trebuie sa fie intre 20-27 grade Celsius. Nu miscati borcanul in timpul fermentarii. In timpul procesului de fermentare la suprafata ceaiului se formeaza incet o noua cultura kombucha (cultura pui), incepe cu o pelicula subtire, fragila care in timp se ingroasa. Cultura initiala poate fi la suprafata sau la fundul borcanului. Ambele situatii sunt normale. Cultura nou formata poate fi folosita de asemenea pentru prepararea ceaiului fermentat. Dupa un anumit numar de cicluri de fermentare, cultura capata incet o culoare maronie inchisa. Cand devine prea inchisa, inlocuiti-o cu una noua.
 
• Ceaiul fermentat se toarna in sticle sau flacoane de plastic. Intotdeauna evitati contactul cu metalul. Flacoanele se umplu astfel incat sa se elimine complet aerul inainte de a pune dopul (printr-o usoara presare a peretilor flaconului). Astfel, eliminand aerul, drojdia va produce suficient CO2 pentru a transforma aceasta bautura minunata intr-una acidulata. Dupa umplerea flacoanelor, acestea se lasa la temperatura camerei 1 - 5 zile, depinde cat de acidulata o vreti, pentru a lasa timp drojdiei sa-si faca treaba, dupa care se muta flacoanele intr-un loc rece (frigider, camara, beci...). Se pot pasta la frigider pana la 14 zile.


Atunci cand preparam Kombucha, trebuie sa avem in vedere cateva lucruri esentiale: toate vasele in care se face prepararea trebuie sa fie foarte curate, fara urma de hrana, care ar putea strica aceasta cultura. Cultura sau ceaiul nu are voie sa atinga metalul deoarece se pot elibera substante toxice pentru om iar ciuperca poate sa moara. Macerarea nu trebuie facuta in locuri neigienice, cu fum de tigara, cu mirosuri grele (cum ar fi cel de prajeala) sau cu mult abur, intrucat altereaza calitatea preparatului. 














Pe langa ceaiul verde sau negru pot fi folosite si plante medicinale, intr-o proportie de 30%. Insa aceste amestecuri trebuie facute abia dupa ce va familiarizati cu prepararea ceaiului kombucha in mod traditional si stiind bine actiunea plantelor medicinale asupra organismului. 

Cu cat lasati mai mult ceaiul la fermentat, cu atat va iesi mai acru. Daca il lasati intr-un borcan pentru mai multa vreme, adaugand doar din cand in cand cate putin ceai indulcit, veti obine un otet foarte bun si sanatos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu