29 decembrie 2009

Castane coapte sau prajite

Ingrediente:
Castane comestibile
Un coniac bun (pentru cei care au peste 18 ani)

Mod de preparare:
Castanele se spala bine, se cresteaza si se pun la copt in cupror sau la prajit, pe aragaz, intr-un vas de tuci.
E important sa se cresteze castanele inainte de a le praji, altfel pocnesc ca floricelele.



Daca se cresteaza pe ambele parti se curata mai bine.
Dupa 35 - 45 de minute sunt gata.



Se curata (arsh-arsh) cu grija si se mananca proaspete, calde. A doua zi nu mai sunt atat de bune.



Pentru adulti: se toarna un coniac bun intr-un bol. In el se vor pune castanele curatate. Iau o aroma deosebita si le face foarte bune.

27 decembrie 2009

Gogosi

Ingrediente:
500 gr. faina
2 linguri zahar
3 oua
200 ml lapte cald
1 cub/ plic de drojdie
3 plicuri zahar vanilat
un praf de sare

Mod de preparare:
Drojdia se dizolva in putin lapte cald si o lingura zahar. Se pune in faina, se adauga ouale, restul de zahar, zaharul vanilat, praful de sare si se amesteca bine adaugand cate putzin laptele cald.
Se framanta bine aluatul pana devine elastic. Trebuie sa nu se mai lipeasca de mana.
Aluatul se lasa in castron sa-si dubleze volumul (cam 30 minute).

Se rastoarna aluatul pe masa unsa cu ulei (unii folosesc masa data cu faina). Se intinde o foaie mai grosuta si se decupeaza forme.
Resturile de aluat se framanta putin si se intind din nou foaie, se decupeaza din nou.

Se mai lasa formele de gosogi 10 - 15 min. pe masa sa se odihneasca, apoi se pun la prajit.

Uleiul trebuie sa fie bine incins, focul potrivit, nu mare. Se pun cateva gogosi odata (4-6), se fac foarte repede. Se intorc pe ambele parti.
Cand sunt prajite se scot pe un servetel absorbant.

In final se pudreaza cu zahar pudra sau se orneaza cu ciocolata sau glazura alba. Se pot umple cu dulceata sau inghetata.

26 decembrie 2009

Cantitati folosite in bucatarie

Produs

g - Cantitate


Lapte

250 - O ceasca mare
200 - O ceasca obismuita
80 - Un polonic mic de supa
15 - O lingura de masa
5 - O lingurita

Faina de grau

125 - Un pahar cu apa
25 - O lingura de masacu varf
15 - O lingura de masa rasa
5 - O lingurita de masa,rasa

Unt/ Ulei

20 - O lingura de masa,rasa
6 - O lingurita

Smantana

25 - O lingura de masa cu varf

Zahar tos

200 - Un pahar cu apa
25 - O lingura de masa cu vaf
20 - O lingura de masa rasa
6 - O lingurita rasa

Marmelada sau gem

40 - O lingura de masa,rasa

19 decembrie 2009

Batalie

Jurnal de razboi

Azi, ora 11.27, fortele armate conduse de generalul Big' Tata











au atacat fortele armate ale Printesei Alintate




si ale Printului Rebel.




Batalia...




Din cauza conditiilor meteo nefavorabile, a drumurilor proaste si a unor intense negocieri purtate de Alba ca Zapada s-a negociat pacea de la Far Far Away.

15 decembrie 2009

Desene animate de Craciun

___________________________________________________________


Tom si Jerry


Mickey Mouse, Pluto, Chip N Dale Pluto's Christmas Tree


__________________________________________________________

Briose


Ingrediente:
200g faina
2 oua
1 pachet de praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
o lingura de zeama de lamaie
75 g zahar
1 pachet zahar vanilat
60 de ml ulei
250 g iaurt
unt de uns formele daca nu aveti hartie pt tava de briose
bucatele de ciocolata, banana pisata sau coaja de portocala rasa

Mod de preparare:
Intr-un castron mai mare se freaca oul cu zaharul si zaharul vanilat , apoi se adauga treptat si uleiul amestecat cu iaurtul. Se amesteca faina cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu stins cu zeama de lamaie . In aluat se pot incorpora bucatele de ciocolata, banana pisata sau coaja de portocala rasa.
Pentru copt se foloseste o tava de copt cu locasuri pentru briose ,care se ung cu unt sau se pune hartie speciala. Se toarna apoi aluatul pana la trei sferturi din inaltimea formelor si se coace la foc potrivit , cam 15-20 de minute.

Lasa 5-10 minunte in tava , sa se odihneasca.

Briose

250 g faina
125 g unt
4 oua
50 g zahar
1/2 pahar lapte
25 g drojdie
1 plic zahar vanilat
un praf de sare

Un sfert din cantitatea de faina se pune intr-un vas. La mijloc se toarna drojdia inmuiata in lapte caldut. Dupa ce s-a framintat putin se presara cu faina si se lasa sa creasca. Se pune restul de faina pe planseta, se face o gropita la mijloc in care se adauga ouale, zaharul, sarea si zaharul vanilat. Se amesteca treptat ouale cu faina din jur, apoi se adauga untul si la urma maiaua preparata initial. Se framinta bine din nou si se lasa la rece cel putin 6 ore. Dupa ce s-a luat de la rece, se formeaza din coca bucati rotunde care se pun in forme mici. Se lasa sa creasca, se ung cu ou si se dau la cuptor. Se coc la foc potrivit 30 minute. Imediat dupa ce s-au copt, se scot din forme.

5 decembrie 2009

Mos Nicolae - adevaratul Mos Craciun

Mos Nicolae - adevaratul Mos Craciun
Spunem despre ceva ca exista, doar daca este vazut. Mosul Nicolae, spre deosebire de Mos Craciun, nu se arata niciodata. Poate de aceea credem mai mult in Mos Craciun. Insa, Mos Craciun imbracat in vesmant rosu, avand barba si calatorind cu ajutorul renilor, a fost inventat la inceputul secolului XX. Numele de Santa Claus (Mos Craciun) provine din termenul olandez Sinterkloos - Sfantul Nicolae.

Adevaratul Mos Craciun, cel din traditia Bisericii, este Sfantul Nicolae. El nu este un personaj mitologic. A fost arhiepiscopul Mirei, o localitate din vechea Licia, in Asia Mica si a pastorit intr-o vreme cand invataturile gresite despre persoana lui Hristos, erau primite de diverse persoane ca fiind adevarate. A participat in calitate de episcop la primul sinod ecumenic tinut la Niceea in anul 325, unde a fost condamnata erezia lui Arie, care sustinea ca Iisus Hristos nu este Fiului lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.

Atat de puternic a argumentat Sfantul Nicolae si atat de incapatanat a fost Arie, incat, ingrijorat de ruptura care se putea face in Biserica, viitorul sfant i-a dat ereticului o palma in cadrul sinodului. De la palma Sfantului Nicolae a ramas obiceiul ca, in ziua de 5 decembrie, celor neascultatori sa li se dea un bat in semn de avertisment.

Dar nu prin aceasta fapta a ajuns Sfantul Nicolae intruchiparea darniciei lui Dumnezeu. Potrivit traditiei, Sfantul Nicolae a aflat intr-o zi, ca un tata din cetatea Mira, de durere ca este lipsit de ajutor in a-si marita fiicele, dorea sa le ia zilele si apoi sa-si puna capat acestei vieti. Miscat de durerea tatalui si ingrijorat de soarta fetelor, Sfantul Nicolae a poruncit slugilor sale sa ia cateva pungi cu galbeni si sa le strecoare in casa acelei familii. De atunci si pana in zilele noastre, in fiecare noapte a Sfantului Nicolae, cei dragi si in special copiii primesc daruri de la Sfantul Nicolae.

Daca nu primim daruri, afirmam ca Sfantul Nicolae nu exista sau ca nu a reusit sa treaca pe la noi. Trebuie sa invatam ca sunt si altfel de daruri care aduc o bucurie mai mare decat cadourile din incaltari. Daruieste si astazi Sfantul. Dar isi pune darurile numai acolo unde omul ii face loc: in incaltari sau in inima.