10 septembrie 2009
2 septembrie 2009
Trandafiri handmade by Buburuza
Frunzele.
Materialele necesare: o bucata de tesatura foarte bine apretata (asta este foarte important!), o foarfeca in zig-zag, creta si fierul de calcat... si cam atat.
Si acum, pasii:
1. Pliati materialul pe bias si presati bine indoitura.
2. Trasati conturul unei jumatati de frunza si decupati. (daca va descurcati cu ochiometrul, nu-i nevoie sa desenati; taiati direct)
3. Pliati frunzulita pe nervuri, simetric cele doua jumatati (indoind nervura principala pana ajungeti la un unghi care se suprapune pe desen) si presati bine cu varful fierului de calcat. Repetati operatiunea pentru toate nervurile. Trebuie putintica atentie la calcat.
4. Desfaceti frunzulita... si gata! Doar v-am spus ca-i super-simplu!!!
Continuam? Trandafirii
Materiale necesare:
1. Panglica. Intre 35 si 50 de cm lungime si 20 pana la 40 mm latime, in functie de cat de mari urmeaza sa fie trandafirii. Eu am folosit organza de 32 mm. Mai poate fi folosita panglica din tafta, rips, satin. Foarte important: panglica trebuie sa arate identic fata-verso.
2. Eeeei... asta este un "instrument" pe care mi l-am fabricat eu dintr-o sarma cu o bucla. Are cca. 12.5 cm lungime totala, cu bucla de aprox. 15/5 mm. Nu stiu cum se numeste, insa-mi amintesc sigur ca am vazut asa ceva aici pe forum, pe la Bazar (la andrele?) dar n-am acum rabdare sa caut. O sa-i spun in continuare sarma.
3. O rozeta din carton (cca. 40 mm diametru), cu un orificiu in mijloc.
4. Foarfeca
5. Penseta
6. Lipici pentru textile (asta este optional - eu l-am folosit pentru ca l-am avut la indemana, insa se poate si fara el)
7. Ata.
Tehnologie (100% inventia mea de ieri dupamiaza, patent Buburuza!!!)
1. Pliati un capat al panglicii si il intoduceti prin bucla sarmei (ca in imaginea de mai jos). Apoi bagati rozeta pe sarma, si cu penseta, trageti capatul panglicii prin orificul rozetei.
2. Tinand si "dirijand" panglica cu mana stanga, cu dreapta incepeti sa rotiti sarma in sensul acelor de ceasornic. Astfel panglica va incepe sa se infasoare in jurul buclei, formand mijlocul trandafirului. Atentie! Panglica nu trebuie sa fie prea tensionata, ea trebuie sa alunece usor pe masura ce rotiti sarma. Cand ajungeti cu rularea in dreptul coltului primului pliu al panglicii, formati un nou pliu, dinspre fata spre spate si rulati din nou... si tot asa, tot asa, pana va mai raman cca. 3-4 cm. Este foarte important sa nu strangeti prea tare trandafirul. Straturile trebuie sa se aseze lejer unele peste altele. Pe parcursul rularii, daca este nevoie, mai puteti aranja "petalele" rotind centrul trandafirului, in functie de cat de strans sau deschis vreti sa arate. Dar, repet: nu prea strans!
3. Tineti bine floarea formata si scoateti rozeta de carton. Acum urmeaza operatiunea cea mai grea: tinand "codita formata de cele doua capete ale panglicii, trageti uuuusurel si cu grija de sarma, pana cand iese de pe panglica - daca nu ati strans prea tare trandafirul, tragand incet de sarma si rotind-o foarte putin daca este nevoie, iese fara sa traga dupa ea jumatate de trandafir. Infasurati cat mai strans un fir de ata in jurul coditei, cat mai aproape de ultimele "petale" Asa fixati trandafirul. Taiati surplusul de panglica si (optional) aplicati o picatura de lipici pe capat.
4. Gata!